Masło Shea (Karite)

Czym jest Masło Shea (Masło Karite)?

Własciwie to jest to olej pochodzenia roślinnego wytwarzany z nasion drzewa Masłosz Parka (Vitellaria paradoxa)

Masłosz zwykle osiąga 15 mertów, lecz czasmi zdarza się że osiąga nawet 25 metrów przy 2 m pniu. dorasta do wysokości 25 m, choć zazwyczaj osiąga do 15 m.

Pierwsze owoce dopiero pojawiają się na 10-15 letnim drzewie. Masłosz który ma 20-30 lat uzyskuje pełną wydajność około 15-20 kg owoców z jednego drzewa, Zdarzają się drzewa które dostarczają nawet 40 kg owoców. Drzewo owocuje nawet przez 200 lat.

Masłoż

Owoce

Owocem jest eliptyczna jagoda o barwie żółtej lub żółtozielonej z pojedynczym, okrągławym nasionem o barwie czerwonobrązowej i długości do 2,5 cm.

Mieszkańcy Afryki spożywają owoce, jak i nasiona które są naturalnym źródłami tłuszczów.

Nasiona

Nasiona masłowca  zawierają od 37 do 55% tłuszczy w zależności od obszaru dojrzewania. W związku z rożna zawartością kwasów tłuszczowych  masło z obszaru Burkina Faso jest zwykle twardsze niż  masło shea pochodzące z innych zachodnich obszarów Afryki.

Cechy Masła Shea

Tłuszcz masła shea jest jadalny. Stanowi źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych i nasyconych, związków fenolowych i fitosteroli. Pomimo, że zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych to i tak obniża poziom cholesterolu w osoczu krwi i hamuje procesy powstawania zakrzepów. Korzystnie wpływa na skórę z wypryskami i atopowym zapaleniem skóry. Tłumi reakcje autoagresji w skórze w przebiegu tocznia i łuszczycy (spożywanie i do pielęgnowania skóry).

Surowy tłuszcz z nasion masłosza jest bogaty w katechiny, kwas galusowy i kwas cynamonowy. Mają one właściwości antybakteryjne, fungistatyczne, przeciwzapalne i ochronne na skórę przed promieniami UV. Kwas cynamonowy i kwas galusowy oraz ich estry i glikozydy podawane doustnie hamują stany zapalne, wymiatają wolne rodniki i nadtlenki, hamują rozwój drobnoustrojów, zmniejszają dolegliwości bólowe, pobudzają wydzielanie żółci i soku jelitowego. In vitro hamują podziały komórek rakowych. W postaci soli były dawniej podawane pozajelitowo w infekcjach i zapaleniu płuc, nerek oraz przy posocznicy (sepsis). Kwas cynamonowy i galusowy jest składnikiem wielu leków.

Wysoka zawartość kwasu cynamonowego, kwasu galusowego i estrów cynamonowych oraz katechin w naturalny sposób zabezpiecza masło shea przed jełczeniem. Masło ma bardzo niską zawartość witaminy E (tokoferoli) na poziomie 0,0001%, która nie zapewnia stabilizacji tłuszczu. Frakcja ciekła uzyskana przemysłowo wymaga dodatku konserwantów, ponieważ kwas oleinowy jest bardzo wrażliwy na działanie tlenu i światła.

Sheabutter znalazł zastosowanie nie tylko do wyroby leków i kosmetyków, ale również w żywieniu ludzi i zwierząt. Na rynku dostępne są: surowy i rafinowany tłuszcz masłosza, frakcje sheabutter twarde i płynne. Frakcje płynne sheabutter zawierają przede wszystkim kwas oleinowy i jego glicerydy. Frakcje bardzo twarde zbudowane są z kwasów tłuszczowych nasyconych (stearynowy, palmitynowy, mirystynowy). Te twarde frakcje mogą być użyte do produkcji szminek, sztyftów, czopków, do otoczkowania granulek i tabletek. Frakcja płynna znalazła zastosowanie do sporządzania emulsji i ciekłych rozpuszczalników tłuszczowych oraz jako składnik pasz dla zwierząt.

Masło Shea nierafinowane

W celu uzyskania Masła karite, nasiona są gotowane. Wytrąca  się olej  który zestala się w temperaturze 30-42 stopni C, zależnie od udziału poszczególnych kwasów w składzie. Im więcej kwasów nasyconych tym wyższa temperatura topnienia. Podczas gotowania rozdrobnionych nasion tłuszcz wypływa w formie kożucha, który jest zbierany. Takie masło jest nazywane masłem nierafinowanym, zawiera dużo naturalnych cech łącznie z kolorem i zapachem.

Masło Shea rafinowane

W tym przypadku masło uzyskuje się poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikami (hexen). Po rafinacji rozpuszczalika otrzymywany jest biały, bezzepachowe masło shea. Ze względu na stałe paramety chętnie jest wykorzystywany przez duże koncerny kosmetyczne.

Występowanie

Masłosz jest uprawiany  w  równikowej części  Afryki.